Hôtel de Sully, Paris

The Hôtel de Sully, headquarters of the Centre des monuments nationaux, is one of the most beautiful private mansions in the Marais district in Paris. To improve its presentation to the public, in 2008 and 2009 it underwent an extensive restoration campaign.

The restoration campaign, both external and internal, was conducted on behalf of the CMN under the project ownership of the Service national des travaux, with chief architect of Historic Monuments, Jean- François Lagneau as the main contractor.     

The assessment                    

The façades on the main courtyard and the Rue Saint-Antoine of the Hôtel de Sully, restored in the 1950s and 60s by cement screed works, were crumbling. They were also dirty because of pollution. The degraded façades and sculpted elements therefore required major restoration work, mainly cleaning and being made safe.

A word from the architect

What were the challenges and constraints at this site?

This work, essential for the presentation of the building and people's safety, took place in a restricted space on an occupied site, i.e. in the presence of the personnel and the public. The latter had to endure the inconvenience related to noise and dust for a year as well as the constant obstruction of scaffolding, etc.; we had to explain why such constraints were inevitable. Tours of the building work helped people to understand better. 

 

Dépose des menuiseries - hôtel de Sully

Dépose des menuiseries - appartement de la Duchesse de l'hôtel de Sully - Photo : DR / CMN

 

The work

Le projet comprenait la restauration :

  • des menuiseries (dépose et restauration en atelier de l'ensemble des boiseries, partiellement affaissées et disloquées),
  • des portes et fenêtres (notamment leur remise en jeu),
  • des parquets, qui présentaient quelques désordres limités, 
  • des maçonneries (traitement des fissures présentes sur les maçonneries et la cheminée de marbre vert), 
  • des décors (traitement des décors peints des plafonds, très encrassés et souffrant de la dégradation et de l'empreinte trop forte des restaurations précédentes).

 

Plafond peint de l’antichambre avant restauration

Plafond peint avant restauration - Décor peint avant restauration / Photo : DR/CMN

 

Il s'agissait également de remplacer les rideaux et revêtements muraux de tissus usés, de nettoyer les trois verdures du XVIème siècle de l'antichambre et de réintégrer du mobilier d'origine et/ou issu de collections extérieures.

Les acteurs

Pour mener à bien ce chantier, l'architecte en chef des monuments historiques a fait appel à de nombreux intervenants, associant ébénistes, maçons, restaurateurs de peinture, tapissiers, ingénieurs en laboratoire. Ces intervenants recourent aux savoir faire les plus ancestraux comme aux techniques les plus sophistiquées.

 

Antichambre après restauration - Photo : Philippe Berthé / CMN